Ikke bruk sommerdekk på vinterføre

Mange kjører med sommerdekk eller utslitte dekk på vinterføre. Dette er som å spille russisk rulett på bilveien!

Å kjøre med sommerdekk på vinterstid skulle det være unødvendig å si at er livsfarlig, men dessverre skjer dette altfor ofte på norske veier. Ifølge forsikringsselskapet IF var hver syvende skadde bil vinteren 2010 utstyrt med sommerdekk, noe som tilsvarer svimlende 15 000 bilskader. Kostnadene for disse skadene utgjorde et sted mellom 400 og 500 millioner kroner. Om alle hadde brukt vinterdekk kunne skadesummen vært halvert.

Ofte ser man også at mange venter med å legge om til vinterdekk til etter det første snøfallet. Ifølge tall fra IF er det hele 3 av 10 som gjør dette. Om du av en eller annen grunn ikke rekker å bytte før det første snøfallet, så anbefaler vi at du lar bilen stå inntil vinterdekkene er på. Det er dumt å sette sin egen travelhet foran risikoen for å ødelegge egen og andres bil, samt påføre deg selv og andre personskader.

Ikke bare handler dette altså om din egen sikkerhet, men også om store kostnader for forsikringsselskapene. Dette kan få store konsekvenser også for deg. Hvis de kan påvise en klar årsakssammenheng, risikerer du nemlig en avkorting i forsikringsoppgjøret på 20 til 30 prosent.

Det er viktig å være klar over at det er du som sjåfør som er pliktig å ha dekk som er tilpasset det føret det kjøres på. Riktignok er det ikke noe direkte forbud mot å bruke sommerdekk på vinterstid, men lovverket er tydelig på at du som sjåfør er ansvarlig for å bruke vinterdekk om føreforholdene tilsier dette.
Det som derimot står tydelig i lovverket er at vinterdekk skal ha en minimumsdybde i mønsteret på minimum 3 millimeter, men det anbefales minst 4 millimeter på vinterstid.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>