Ikke bruk piggfrie vinterdekk om sommeren

Selv om det fra første mandag etter påske er forbudt å kjøre med piggdekk i Sør-Norge og fra 1. mai i Nord-Norge, er det lov å kjøre med piggfrie vinterdekk. Det bør du likevel ikke gjøre.

Felg

Dekktester viser at piggfrie vinterdekk på våt asfalt har langt dårligere egenskaper enn selv de dårligste sommerdekkene. For eksempel har Norges Automobil-Forbund (NAF) testet piggfrie vinterdekk i varmegrader og på våt asfalt og fått følgende oppsiktsvekkende resultater:

 • Ved 80 kilometer i timen i 6 varmegrader: 10,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk
 • Ved 50 kilometer i timen i 20 varmegrader: 14,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk

Dette viser med all tydelighet hvor viktig det er å skifte fra piggfrie vinterdekk til sommerdekk når sommersesongen står for tur. Det bekreftes av Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) som har tatt til ordet for forbud mot kjøring med piggfrie vinterdekk ved lov.

Gode dekk er livsviktig. Ikke bare bør du unngå vinterdekk på sommerføre, men du bør også sjekke om sommerdekkene er slitte før du legger om. Minimum mønsterdybde er 1,6 millimeter for sommerdekk i følge lovverket. Vi, NAF og norske myndigheter anbefaler imidlertid minimum 3 millimeter. Les mer om mønsterdybde for sommerdekk og vinterdekk her.

En bil har fire kontaktflater med veien. Det er en billig livsforsikring å sikre at kontakten er best mulig ved å ha gode og riktige dekk.

Les mer om at piggfrie dekk er dårligere enn utslitte sommerdekk (VG.no).

1 comment to Ikke bruk piggfrie vinterdekk om sommeren

 • Vidar Eggimann

  Jeg bor i Nord-Norge og de klimatiske forholdene er betraktelig anderledes enn på østlandet hvor myndighetene holder til.
  1. Sommertemperaturene er lave, noe som skjelden skaper høye asfalttemperaturer, i korte perioder (10 dager i løpet av sommeren?) 12-15 grader.
  2. Skjeldent styrtregn med ansamling av vann i veibanen. Asfalten er derimot veldig ofte fuktig pga duskregn.

  Under slike forhold vil vel ikke forskjellen være så stor at et forbud mot piggfrie vinterdekk er berettiget?

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>