Mellomeuropeiske vinterdekk vs nordiske vinterdekk

I Norge kjører vi mye på is- og snødekte veier. For oss er mellomeuropeiske vinterdekk derfor sjelden noe godt alternativ til piggdekk og piggfrie vinterdekk.

Mellomeuropeiske vinterdekk er nemlig tilpasset våte veier. Kjører du imidlertid hovedsakelig på våt asfalt eller skal reise nedover i Europa i løpet av vinteren, kan de mellomeuropeiske dekkene være et godt valg. Disse dekkene gir nemlig på våt vei mange meter kortere i bremselengde enn de tradisjonelle, nordiske vinterdekkene.

I og rundt de fire største byene i Norge har de fleste hovedveiene en såkalt ”bar vei”-strategi, noe som betyr at disse veiene i utgangspunktet skal være snøfrie året rundt. Mange kjører som regel mye på slike veier, og mellomeuropeiske dekk kan virke som et godt alternativ til både nordiske piggfrie vinterdekk og selvsagt piggdekk. Vår klare mening er imidlertid at selv i storbyene er det så ofte man kjører på veier dekket av is og snø, at nordiske vinterdekk er å anbefale. I tillegg kjører mange til fjells og der er det kun nordiske vinterdekk som kan anbefales. På veien bør man ”sko” bilen for de mest ekstreme situasjoner og for de fleste innebærer dette nordiske vinterdekk.

Når sant skal sies, opplever vi liten etterspørsel eller mellomeuropeiske dekk. De som velger denne type dekk gjør ofte det på grunn av behov for dimensjoner som nordiske vinterdekk ikke leveres i. Samtidig ser vi at det finnes enkelte bildekkforhandlere som importerer og selger nettopp slike dekk i Norge uten å informere intetanende kunder om hva slags dekk de faktisk kjøper.

1 comment to Mellomeuropeiske vinterdekk vs nordiske vinterdekk

  • [...] I tillegg finnes det en tredje type dekk. Det er piggfrie vinterdekk for mellomeuropeiske forhold. Piggfrie vinterdekk for nordiske forhold har mykere gummiblanding og er skarpere i kanten langs dekkbanen enn de mellomeuropeiske dekkene som har hardere gummi og mer avrundede kanter. Gummiblandingen er dessverre ikke tilpasset norsk kulde og uten de skarpe kantene, har dekkene ikke samme evne til å skjære seg frem der det er snø. Denne typen dekk er dessverre relativt utbredt i Norge i et dekkmarked preget av priskrig. Om du ikke bor helt sør i Norge og kjører utelukkende på dager med plussgrader, bør ikke disse mellom-europeiske dekkene benyttes. Les gjerne mer om forskjellene på mellomeuropeiske dekk og nordiske piggfrie vinterdekk i dette blo… [...]

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>