Vinterdekk bør kjøres inn på bar vei

Alle vinterdekk bør kjøres inn i 20 til 30 mil før de har fullgodt grep på vinterføre. Dette gjelder også brukte vinterdekk og piggdekk.

Strukturen i gummien stivner og må mykes opp. Gummien har ikke de elastiske egenskapene den skal ha før dekket er kjørt 20 til 30 mil. Dette er viktig, fordi det er gummiens elastisitetet som skaper veigrepet. Dekkene har derfor godt av å rulle en god del på bar asfalt før man begir seg ut på snødekte veier.

Piggfrie vinterdekk har fiber, harde partikler eller luftblærer i gummien for å gi godt feste på is. I innkjøringsperioden vil derfor nye dekk ofte være glatte på våt vei. Du bør derfor unngå kraftige akselerasjoner, oppbremsinger og harde svingkjøring i denne perioden.

Også piggdekk trenger innkjøring. Faktisk anbefaler enkelte at dekkene kjøres opptil 100 mil på bar asfalt før de brukes på snø og is. Men husk at du her også må ta hensyn til lovverket som sier at så lenge ikke føret krever det, er ikke piggdekk lovlig før 1. november (i Nordland, Troms og Finmark kan man kjøre med piggdekk fra og med 15. oktober).

Også piggdekk krever rolig kjøring i innkjøringsfasen. Vær varsom med både gass og brems for å sikre piggenes levetid. Kjører du dekkene for hardt de første milene, kan du risikere at piggene havner for langt ut. Dette gir deg bedre grep på is, men øker samtidig risikoen for at piggene løsner og forsvinner i løpet av det første året.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>