Derfor er bildekk svarte

Har du noen gang lurt på hvorfor bildekk er svarte? Vi gir deg svaret.

Riktig dekkskift

Gummi sin naturlige form er hvitt og i bilbransjens spede begynnelse, var det ikke uvanlig med hvite dekk. Men i dag er det kun blant veteranbiler at man finner hvite dekk, nye biler er alltid utstyrt med svarte bildekk. Man kunne kanskje tro dette er av praktiske grunner; svarte dekk er jo selvsagt bedre enn hvite når vi snakket om skitt og møkk.

Men langt viktigere er det at i sin naturlige form er nemlig ikke gummi et sterkt nok materiale til å tåle moderne bilkjøring. BF Goodrich Company fant tidlig på 1900-tallet ut at ved å tilsette sot i gummien ble slitestyrken langt bedre. Og som vi vet er jo sot farget svart.

Ja, faktisk er ofte så mye som 40 prosent av et dekk faktisk sot. Sottypen som man bruker gir forbløffende effekt på dekket, det kan nemlig øke slitestyrken på dekket 100 ganger.

En viktig grunn til dette er også sotets evne til å lede varme. Blant annet ved at varmen ledes bort fra visse kritiske punkter (inkludert dekkmønsteret og den gummierte kordduken som holder dekket sammen).

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>