Sommerdekk eller vinterdekk på høsten?

Har du slitte sommerdekk og vurderer å skifte til vinterdekk allerede nå? Ikke gjør det. Vinterdekk har ikke egenskaper som passer for varmegrader.

Det ikke er noen skam å kjøpe nye sommerdekk på høsten. Faktisk selger vi i Byttdekk.com mange sommerdekk både i august og september. Selv om piggfrie vinterdekk er lovlige å kjøre med og mange vil vurdere deres grove mønster som bedre og sikrere enn slitte sommerdekk, er det ikke å anbefale. Vinterdekk, enten de er med pigger eller ikke, er laget for kuldegrader og har med sin gummiblanding dårlige gripeegenskaper på våt asfalt i kombinasjon med varmegrader.
NAF har sammenliknet egenskapene til piggfrie vinterdekk på sommerføre med med sommerdekk. NAF fant ut at om man kjører i 80 km/t ved 6 varmegrader, får man 10,5 meter lengre bremsestrekning med piggfrie vinterdekk, og om man kjører i 50 km/t ved 20 varmegrader blir bremsestrekningen 14,5 meter lengre med piggfrie vinterdekk.

Riktignok kan man begrense faren ved å kjøre forsiktig med vinterdekkene og så blir testresultatet neppe det samme om man sammenligner slitte sommerdekk mot nye piggfrie vinterdekk, men uansett er sommerdekk best egnet på sommeren og høsten.

Med gode bildekk får du bedre veigrep og reduserer risikoen for ulykker. Gode dekk er viktig også med tanke på kjøring i sving på våte høstveier. Særlig gjelder dette høyresvinger hvor faren for å skli over i motgående kjørebane og frontkollidere med møtende biler er stor. Gode dekk reduserer også sjansen for vannplaning.

Vi minner om at minimumskravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 millimeter. NAF oppfordrer alle til å ha dekk med minst tre millimeter mønsterdybde.

Vi får stadig spørsmål om hvor lenge et dekk varer. Dette er avhengig av kjørelengde og kjørestil. Ved normal kjørelengde (15.000 km/år), holder et dekk i cirka tre sesonger.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>