Kjøpe billige dekk eller premiumdekk?

Økonomiske nedgangstider og høye kostnader ved å eie og kjøre bil, gjør at mange velger å kjøpe billige dekk for å spare penger. Er dette lurt?

I de senere årene har det vært en enorm mengde av billige dekk på det europeiske markedet. Dette er dekk som ofte er produsert i Østen, hvor arbeids -og produksjonskostnader er lave. Disse rimelige dekkene har blitt så trygge i forhold til tjue år siden, at de faktisk begynner å utkonkurrere premium-merkene. Talsmenn for budsjettdekk mener det er dumt å betale ekstra for kjente dekknavn. Tilhengerne av premiumdekk, hevder derimot at ytelse, sikkerhet og holdbarhet ikke kan sammenlignes mot budsjettdekk. Det er også en av de viktigste delene av en bil, så hvorfor spare på sikkerhet for å spare noen hundrelapper.

Spørsmålet er om du virkelig får det du betaler for om du kjøper «dyre» dekk eller om dette er bortkastede penger?

Hvis du ser litt nærmere premiummerker som Pirelli, Michelin, Goodyear, Nokian og Continental, så bruker disse selskapene ekstremt mye tid på å utvikle teknologien i sine dekk. Kostnaden for denne utviklingen er også stor og koster selskapene milliarder av kroner. Forskjellige kjøretøy krever ulike dekk. Med stadig nye bilmodeller på markedet, betyr det at forskningen fortsetter i all evighet.

Vel vitende om kostnadene de store dekkprodusentene bruker på utvikling, er det ikke rart deres dekk er dyrere enn andre dekk. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at de store dekkprodusentene bruker enorme summer på å markedsføre sine dekk.

Budsjettdekk har aldri markedsført seg selv som de beste dekkene på markedet. Vi vil aldri se deres annonser i pausene i Super Bowl eller VM-finaler, men er deres dekk godt nok til å kunne bremse ned innen en akseptabel avstand når du kjører i lovlig hastighet? Premiumdekk har en høyere ytelse og kan derfor tillate bilistene å bremse trygt, også i høye og ulovlige hastigheter. Hvis man ikke kjøre for fort og det meste av kjøringen foregår i byer hvor det er 50 – 70km/time, kan et billigdekk fungere godt .

Imidlertid må man være klar over at du faktisk får det du betaler for. Ikke bare i form av bremselengde, gripeevne på snø og vått underlag og miljø, men også drivstofforbruket. De store dekkprodusentene har investert mye penger på å lage dekk som er drivstoffgjerrige. Dette har blitt enda viktigere med innføringen av EU sin merking av dekk, der drivstofforbruket er en viktig faktor.

Drivstofforbruk varierer mer enn hva du kanskje tror. Noen ganger kan forskjellen være så mye som 0,5 liter pr 10 mil eller så mye som 3500 kroner når du kjører over 5000 mil. Levetiden på billige dekk er ofte også betydelig dårligere.

Å trekke en konklusjon på hva slags dekk du bør velge, er ikke enkelt. Alle bileiere har ulike behov. Vi anbefaler imidlertid at du ikke bare tenker på å spare penger, men også din sikkerhet og ser på ditt kjøp av dekk som en langsiktig investering. Ta gjerne en kikk på hvilke dekk som gjør det godt i NAF sine store tester av dekk.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>