Råd og tips ved dekkskifte

Et tegn på at det er vår er når du ser at alle har begynte å skifte til sommerdekk på bilen. Kjønn til luft pumpene på bensinstasjoner og kanskje en eller to hvitveis på huskanten. Det blir alt mer vanligere å gå til verkstedet og bytter dekk,  men det er fortsatt mange, meg selv inkludert, som skifter i garasjen eller på parkeringsplassen på en solrik vårdag.

Nedenfor følger en liten instruksjon:

Mellom perioden 1. oktober og 15. april kan du bruke vinterdekk på bilen, mellom 1. desember og 31. mars derimot er det krav om vinterdekk, om det er vinterforhold.

Verktøy som kreves for skifting:

hjulvinne

jack

arbeidshansker

bred skrutrekker (for å skru av hjulkapsler)

kritt (for å merke dekk)

Det er ikke galt med en drink og kanskje en frukt for å holde blodsukkeret oppe.

Husk at bilen skal stå på et flatt underlag og ikke glemme å trekk til håndbremsen. Det siste du ønsker er en 2 tonn bil på stortåen. Begynn med å fjerne hjulkapsler, men vær forsiktig så du ikke skader dem. Løsn deretter mutterne på alle dekk. Det er enklest og tryggest å løsne mutrene når bilen er på bakken.

Deretter gjenta for hvert hjul:

Finn bærepunktet nærmest det dekket du skal skifte, på bilens ramme. Hvis du er usikker, sjekk bilens håndbok – du ønsker ikke å skjære gjennom basen!
Bruk jack til å heise opp bilen, om lag fire inches, eller litt mer, over bakken: Hvis dekket du skal skifte ut er punktert så er dekket du skal sette på garantert større (!).

Skru mutteren med hjulevinnet. Det kan ta en stund får man få er det til

Løft av dekket. Legg den i nærheten slik at du vet hvilke som er hvilke (det kan være en god idé å merke dekk).

Løft det nye dekket.

Stram alle boltene. Ikke ta i for mye, slik at bilen kommer ut jacken.

Senk langsomt bilen ned.

Drikk litt vann og deretter fortsette med de andre dekkene.

Når du er ferdig, kan du ta en ekstra runde rundt bilen for å stramme skruene litt ekstra. Siden skal hjulkapsler på igjen, og har du ikke markert til dekkene ennå er det på tide å gjøre det nå.

Husk

Gå så og  sjekk dekktrykk. Riktig lufttrykk er oppgitt  i bilens håndbok. På noen biler det er på innsiden av lokket.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>