Test –Sommerdekk 2010

For tredje året på rad har Råd & Rön testet sommerdekk, denne gangen i dimensjon 185/65 R15 H og den bredere og mer sportige dimensjonen 225/45 R17. Testen ble publisert 24 februar og kan leses i utgave 2/2010. Testen tar for seg hvordan dekkene oppfører seg på våt og tørr vei samt dekkenes miljøegenskaper.

17 forskjellige dekk produsenter i dimensjon 185/65 R15 og 16 forskjellige i dimensjon 225/45/17 ble testet. Noen modeller i høyre prisklasse besto testen vel mens andre besto med glans. I tillegg til sikkerhet og ytelse blir miljøkrav på dekk stadig strengere, og dekkenes miljøegenskaper ble her også karaktersatt. Råd og Rön testet alle dekk i skala 1-100 der lavprisdekk havnet så langt nede som mellom 10-15 poeng. Disse dekkene bør man unngå da de ikke oppfyller sikkerhetskravene for tørre og våte overflater. Dekkene som du bør unngå er:

185/65 dimensjon:

 • Interstate Touring IST-1
• Goodride Radial S06 M+S

225/45 dimensjon

• Wanli S-1063
• Sunny SN3800

Alle dekkene ovenfor er produsert i Kina og er billigere enn konkurrentene,  de koster mellom 500 -600 dollar, alltså et par hundrelapper mindre enn testens bedre modeller. Dog vil det absolutt ikke være sparsomt å kjøpe disse dekkene.

Forestill deg at du kjører hjem fra jobben på motorvei i 80Km i time og et rådyr eller en elg hopper ut på veien. Du blir nødt til å, så fort som mulig, stoppe bilen. Et dekk fra Michelin, Pirelli vil kanskje ikke ha hindret ulykken fra å skje, men de ville  definitivt ha økt sjansen.  Der disse dekkene ville ha stannset hade Goodride-dekk bare rullet videre –i 50km i timen. Da kan man spørre seg selv, var det verdt å spare 500 kr?

Til slutt var det selvfølgelig dekk med gode egenskaper på våt og tørr overflate som  oppfylte kravene. Vinner av dimensjonen 185/65/R15 var Michelin Energy Saver og Pirelli P6 Cinturate på en delt førsteplass med totalt 64 poeng. Pirelli P6 Cinturato har litt bedre våt egenskaper mens Michelin Energy Saver scorte høyt på en tørr overflate fra et miljøvennligaspekt da dekkens livstid og rullemotstanden reduserer drivstofforbruket. Begge dekk er svært rimelig og det er også verdt å nevne at Nokian H kom på andre plass med 62 poeng. Alle disse dekk finner du såklart på Byttdekk.com.

I dimensjon 225/45 R 17 vant Pirellis Cinturato P7 med 69 poeng og Dunlops SP Sport Maxx TT kom på andreplass med 67 poeng. Pirellis Cinturato P7 er et miljødekk med meget gode egenskaper på våt og tørr overflate, men som også har lav rullemotstand, høy stabilitet og bremseevne. For mer informasjon om testen besøk Råd & Röns nettside eller les deres  2/2010 utgave.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>